Τοποθεσία

Το Βελούχι είναι κορυφή του Τυμφρηστού, το νοτιότερο άκρο της οροσειράς της Πίνδρου στη Στερεά Ελλάδα. Έχει υψόμετρο 2.315 μέτρα και καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα των νομών Ευρυτανίας και Φθιώτιδας. Περικλείεται στα βόρεια από τα Άγραφα, και στα νότια από τα Βαρδούσια και την Καλιακούδα. Ανατολικά του βρίσκεται ο κάμπος του Σπερχειού.

Καλύπτεται από πυκνά δάση και είναι ελατοσκέπαστος στο μεγαλύτερο μέρος του. Στη βόρεια πλαγια του είναι κτισμένη η Αγία Τριάδα ενώ στη νότια το Καρπενήσι. Από αυτόν πηγάζουν οι ποταμοί Σπερχειός και Καρπενησιώτης. Κοντά στις κορυφές του σχηματίζεται Αλπική λίμνη.

Η Αγία Τριάδα βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του Τυμφρηστού και απλώνεται στους πρόποδες αυτού. Στα 800 περίπου μέτρα υψόμετρο και σε απόσταση 31 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι αποτελεί έναν από τους πλέον ειδυλλιακούς προορισμούς του Νομού Ευρυτανίας.

Είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό και έδρα του πρώην Δήμου Κτημενίων. “Πνιγμένη” σε οργιαστική βλάστηση από καστανιές, έλατα και πολλά οπωροφόρα, με εξαιρετικό κλίμα, προσφέρεται για επίσκεψη όλες τις εποχές του χρόνου.

Από τις πρώτες ιστορικές μαρτυρίες συνάγεται ότι το χωριό πρέπει να δημιουργήθηκε με πυρήνα ομώνυμο μοναστήρι, που βρισκόταν, λίγο πριν τα μέσα του 18ου αιώνα, στο σημείο που σήμερα βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδος. Το 1779, εδώ λειτούργησε σχολείο ελληνικών γραμμάτων με σχολάρχη τον εκ Φουρνάς αρχιμανδρίτη Ιωσήφ και διδάσκαλο τον Βασίλειο Κωστόπουλο από τη Ρεντίνα.

Η θέση του χωριού μας στην βόρεια πλευρά του Βελουχιού, το υψόμετρο των 800μέτρων, το μικροκλίμα της περιοχής μαζί με τη ποιότητα του χώματος, συνθέτουν το ιδανικό μέρος για παραγωγή αρώνιας υψηλής ποιότητας.

Κύλιση προς τα επάνω