Αρώνια


Η Αρώνια η Μελανόκαρπη, γνωστή και ως το “βατόμουρο της νιότης”, είναι ένα φαρμακευτικό κατά κύριο λόγο φυτό με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, με στυφή γεύση του φρέσκου καρπού λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε τανίνες. Οι καρποί της αρώνιας περιέχουν 10-13,00% σάκχαρα(φρουκτόζη, γλυκόζη), νικοτινικό οξύ (βιταμίνη ΡΡ), σκορβουτικό οξύ (βιταμίνη C, σε πολύ υψηλά επίπεδα 20-30mg σε 100g καρπού). Επίσης περιέχουν 0,75% πηκτικές ουσίες, 0,6% τανίνες, περίπου 3000mg /100g πηκτικό οξύ(βιταμίνη Ρ) 2mg/100g καροτίνη, 0,8mg/100g βιταμίνη Ε. Το φιλικό οξύ, όπως και πολλές άλλες βιταμίνες (Α, Β1,Β2,Β6,Β9)και χρήσιμα ιχνοστοιχεία όπως ιώδιο, σίδηρο, μαγγάνιο, κάλιο, αμυγδαλίνη (γνωστή ως Β17), κατεχίνες περιέχονται στην αρώνια σε μεγάλες ποσότητες.

Η Αρώνια η Μελανόκαρπη είναι φυλλοβόλος θάμνος ύψους 1-3 μέτρων.  Η Αρώνια είναι μακρόβιος, μειωμένων απαιτήσεων και αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες -25 °C. Ο καρπός της είναι μικρός: 7-10 χιλιοστά, στρογγυλός, μαύρος και ωριμάζει από τα μέσα του Αυγούστου. Η παραγωγή αρχίζει από το τρίτο έτος και σταδιακά αυξάνεται. Το κόστος καλλιέργειας είναι χαμηλό, ενώ αυτή αποδίδει εισόδημα σε μικρό διάστημα και η φυτεία διαρκεί έως 100 έτη.

Θεωρείται βιολογική καλλιέργεια διότι δεν χρειάζονται λιπάνσεις ή ψεκασμοί καθόσον μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί ότι το φυτό προσβάλλεται από ασθένειες.

Το «βατόμουρο της νιότης» είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Μπορείτε να το καταναλώσετε είτε βέλτιστα, ως αποξηραμένες σταφίδες αρώνειας ή ως πρόσθετο συστατικό στο κρασί, χυμούς, πίτες, τσάι, γλυκά, μαρμελάδες, λικέρ.

Κύλιση προς τα επάνω